9 Kasım 2015 Pazartesi

Facebook,Twitter ve Youtube Neden Yavaşlıyor ?

 Facebook,Twitter veya Youtube'a girmeye çalıştığımız zaman bilgisayarlarımızın veya mobil cihazlarımızın yavaşladığını farkederiz. Başka sitelerde ise sorunsuz ve daha hızlı bir erişim elde ederiz. Bu gelişmelerin ardından proxy ve VPN ayarlarını değiştiren bir çok kullanıcının farkettiği gibi sistemler sorunsuz çalışıyordur,aslında! Peki neden,Facebook,Twitter ve Youtube yavaşlıyor?
 Türkiye,2013 senesinde sosyal ağların insanların üzerinde ne kadar etkili olduğunu gördü. Yıllarca haberlerde izledikleri,Arap baharı ve birçok etkileşimli olaylar ilk defa Türkiye'de yaşandı. Hatta bazı yabancı haber kaynakları,bu olayları Arap baharına benzettiler. Hükümet ve devlet kurumları günlerce süren bu olayın önüne geçmekte zorlandılar. Gezi parkı olayları Türkiye için dönüm noktası oldu. Özellikle bilişim alanında,devletin bu alanı kontrol altına almasının önemi anlaşıldı;hükümet tarafından.
 O günden sonra bir çok önlem alındı. Bunlardan birisi de artık mahkemenin aradan çıkartılması idi. Devlet istediği zaman,istediği siteyi engelleme hakkını kendisine almıştı. Yıllardan beri Çin hükümeti bilişim alanında kontrolü elinin altında tutuyordu zaten,Arap ülkelerinde ise kontrol yine devlette idi. Bu haberleri izledikçe kendi ülkemizin özgürlük alanında böyle kısıtlamaların olmaması hoşumuza gidiyordu,çünkü Türkiye,bir adım öndeydi;özgürlük adına!
 Şu an Avrupa ülkeleri de Facebook,Twitter ve Google ile birçok sorun yaşıyor. AB'nin amacı ise yurttaşlarının bilgilerinin Avrupa dışına çıkmaması.Rusya uzun zamandır,bunun savaşını veriyor.
 Facebook artık devletlere,istenilen kişinin bilgisini araya ABD mahkemelerini sokmadan vereceğini,duyurdu.Bu yükümlülüğü ise üstünden atmış oldu. Bürokratik olarak,devletlerle çok sorun yaşıyorlardı.
 Sosyal ağlar geliştikçe insanlar üzerinde olan etkileride artıyor. Bunları farkeden devletler önlemini alıyor ve bu konu üzerinde etkinliğini artırmaya çalışıyor.Türkiye de bunlardan birisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder