27 Eylül 2015 Pazar

Jailbreak Nedir ve Zararı Var mıdır?


 Bugün kullandığımız iPhone,iPad,iPod Touch ve Apple TV benzeri cihazlara yüklenen bir yazılımdır. Yazılımın amacı İOS yüklü cihazlara,Apple'ın onay vermediği işlemleri yapabilmektir. Yani bu Apple sözleşmesinde de yer alan 3. parti kişilerin cihaza erişimidir. Bundan Apple sorumlu değildir. Peki Jailbreak ile neler yapılabiliyor;
  • Ücretli olan uygulamaları izinsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.
  • Apple'ın onay vermediği işlemleri cihaz üzerinde yapabiliyorsunuz. (Tema değiştirmek,ses yüklemek vs.)
  • Apple'ın onayından geçmemiş,Apple altyapısında bulunmayan programları kullanabiliyorsunuz.
  •  Cihazın sim kilidini kaldırıp,başka sim kartlarını kullanabiliyorsunuz.
 Bu ve buna benzer onaylı olmayan bir çok işlemi jailbreak ile yapabiliyorsunuz. Zaten jailbreak ingilizce de hapishaneden kaçmak anlamına da gelir.

Jailbreak'in Zararı Var mı?

  Jailbreak'in bilinen zararları arasında 3. parti kişilerin cihaz üzerinde etkili konuma geçmesi ki bu hack olaylarını artırabiliyor. Bir diğer zararı ise bozulmuş herhangi bir İOS cihazınızı Apple servislerine götürdüğünüz de garanti kapsamı dışında sayılabiliyor. Ancak son yıllar da kullanıcılar,cihazlarını resetleyerek servise götürüyorlar. Bu işlemden sonra zaten cihazda jailbreak yapıldığı kolay kolay anlaşılmıyor.
 Etik anlamada size bir tavsiyem olacak eğer İOS cihazınıza Jailbreak yapmış iseniz jailbreaki kaldırdıktan sonra sevdiğiniz ücretli uygulamaları ücretini ödeyerek cihazınızda kullanınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder