26 Eylül 2015 Cumartesi

Blog Yazmak İsteyenlere Tavsiyeler ve Bir Blog Nasıl Olmalı?

 İlgilendiğiniz herhangi bir hobiniz varsa ve blog yazarak bunu insanlarla paylaşmak istiyorsanız,size bir kaç önerim olacak. Blog yazmak,emek isteyen ve yazdığınız konuda derin bilgi gerektiren zor bir iştir. Zaten şuan,Türkiye'de en çok okunan bloggerlar uzun yıllar bu işe emek vermiş insanlardır. Bir kaç yazı yazıp bu iş olmuyor diye bırakan binlerce insan vardır. Bu insanlara birde bloglarından gelir elde etmek isteyipte,1-2 ay içinde başarısız olduğuna kanaat getirip bırakan binlerce insanı eklediğiniz zamana bu sayı alıp başını gidiyor. Peki başarılı olmak gerçekten mümkün mü?
 Dost kitabevinde,iş dünyası ile ilgili kitaplara bakıyorken,dikkatimi bir yazarın (ismini hatırlamıyorum aynı zamanda kitabında ismini hatırlamıyorum ) bir blogun nasıl yazılması,o blogdan nasıl gelir elede edilmesi hakkında yazdığı kitap çekti. Hemen kitaba şöyle bir göz gezdirdim;kitabın içinde blog düzeninden tutun,backlinkin nasıl olması gerektiğine kadar herşey vardı. Anlatmaya çalıştığım şey bu blog işinin artık daha ciddi olduğu ve profesyonel yapıldığı zaman,amacına ulaşmaya başlanabileceğidir. Eskiden böyle kurallar yoktu,eskiden profesyonel web siteleride fazla yoktu ama neyse... Şimdi işiniz daha zor ama imkansız değil!
 O zaman ben anlatmak istediklerimi ,size anlatmaya başlayayım.
  Blog yazmaya başlayacağınız site önemli arkadaşlar,bugün blog servisi sağlayan,bir çok site var. Bunların başında şu an benim de kullandığım blogger geliyor. Blogger,blog yazarları tarafından en çok tercih edilen sitedir. Taraflı gibi olmasın ama ben de size blogger'ı tavsiye ederim,zaten farkı kullanmaya başlayınca anlayacaksınız! Blogger'dan sonra Türkiye'de,Nokta.com'un başarılı çalışmalarından biri olan blogcu.com var. Bu işe amatör başlayıp sadece birşeyler karalamayı istiyorsanız size bu siteyi öneririm.Önereceğim son site ise wordpress. Bu işi uzun yıllardan beri yapan ve alanında başarılı olan bir sitedir. Bir çok yazar tarafından tercih edilir. Ben,Wordpress'in ücretli temalarından hariç geri kalan herşeyini beğeniyorum. Wordpress ayrıca,belirli bir ücret karşılığında size alan adı sağlamaktadır. (www.sevket-celik.wordpress değil de www.sevket-celik.com,diye düşünün.) Bu özellik blogger'da da var,hosting sağlayıcınızı direkt blogger'la eşleştirebiliyorsunuz.
 Bir tek konu hakkında blog tutmanızı şiddetle tavsiye ederim.Benim yaptığım gibi her konudan bir tutam alıp,takipçilerinize sunmayın. Kendinizin iyi olduğunuzu düşündüğünüz bir konu hakkında ve ya hobiniz hakkında yazılar yazın. Bu sizin arama motorlarında üst sıralarda olmanızı sağlayacak. Konular ne kadar farklı olursa,başarılı olma olasılığınızda o kadar azalır.
 Blog yazmaya başlamadan önce,SEO nedir? Nasıl yapılır ? Gibi,  SEO hakkında bilgiler edinin! 
 HTML hakkında bilgi sahibi olun!Her ne kadar blog siteleri size hazır şablonlar versede,HTML hakkında bilgi sahibi olmanız sizin ilerleyen zamanlarda çok işinize yarayacak.
 Şimdi gelelim,bir blog nasıl olmalıdır gibi önemli bir konuya! Bunu da maddeler halinde yazacağım arkadaşlar,bitiş paragrafı yazmayacağım yüksek müsadenizle,onun için şimdiden bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.Evet,bir blog nasıl olmalıdır;
  1. Blogunuzda tek bir konu olmalı.Mesela arabalarla ilgili bir blog yazıyorsanız sakın çizginiz dışına çıkmayın! Yani bir yazınızda sakın telefon tanıtmayın :)
  2. Yazılarınız düzgün ve yazım kurallarına göre yazın.
  3. İnternetten indirdiğiniz fotoğrafları blogunuzda paylaşmayın. Bu sizin ileride çok başınızın ağrımasına sebep olabilir,malumunuz telif hakları.Kendi özgün fotolarınızı kullanın.
  4. Kopyala-yapıştır yapmayın,Goggle ve Yandex böyle siteleri spamlıyor. Blogum dolu olsun diye uğraşmayın,özgün yazı yazın. Kısa ve öz olsun,sizin olsun.
  5. Mesela on yazı yazdınız ve raiting sayısının hep düşük olduğunu gördünüz,burada blog yazmayı bırakmayın devam edin. Belki bir sene doğru düzgün ziyaretçi blogunuza gelmeyecek ama siz devam ettiğiniz sürece Google amca sizi üstlere çıkaracaktır,emin olun.
  6. Blog Hocam bu siteyi takip ederek,kendinizi daha fazla geliştirin.

1 yorum:

  1. Çok degerli bilgileriniz bizim için yol gösterici oldu sagolun

    YanıtlaSil